Dankbaar en voldaan na zeer geslaagd Voedingsgeneeskunde-congres in Expo Houten. We hebben het gefixt als team (met mmv relaties, vrienden en familie). Een beurs en congres met ruim 300 bezoekers, volgens de rivm-richtlijnen. Het was een bijzondere en mooie uitdaging. Namens Voedingsgeneeskunde dank aan de voorzitter, alle keynotes, workshopsprekers en bedrijven waarmee we het thema M vs V – personalised health – uitgewerkt hebben

‘Er is in de cardiologie nog steeds geen onderwijsmodule “cardiologie voor vrouwen” en ik zal niet van het podium verdwijnen voordat dat het geval is.’ We hoorden een strijdlustige hoogleraaar cardiologie Angela Maas die ondertussen gelukkig het podium van het geslaagde Voedingsgeneeskunde Congres heeft verlaten. Ook de andere keynote-sprekers toonden strijdlust, met Robert Muts over m/v-verschillen in de embryologie, onderzoekster Trishla Sinha over m/v-verschillen in de darmmicrobiota en Aalt Bast over m/v-verschillen in voeding en metabolisme. Jannet Vaesen ging het gesprek aan met het publiek en stelde de aanwezige zorgverlener de vraag of hij/zij zichzelf ooit erop betrapt heeft biased geweest te zijn tegenover zijn/haar patiĆ«nt(e).

Met dank dus aan iedereen die van deze opmerkelijke tiende editie een succes heeft gemaakt. Toegegeven, het was anders. Stoelen stonden anderhalve meter van elkaar en de beurszaal was wel heel ruim opgezet. Maar voor de rest was VGBC2020 business as usual.