Ivonne Pappot is Mindful Walk-instructeur. Mindful Walk is een combinatie van wandelen, mindfulness en ademhalingstechnieken. Voor Medisch Dossier schreef Ivonne een reeks columns over waarom wandelen werkt. Dit is het tweede deel.

Of je nu in de warmte, kou of regen aan de wandel gaat, het is belangrijk dat je goed gekleed gaat. Het weer zou geen reden moeten zijn om thuis te blijven. Laatst was er voor de Mindful Walk-cursus op regen voorspeld. Maar mijn motto is altijd dat het meevalt, en als het niet echt stortregent ga ik gewoon aan de wandel.

Bij wandelen is een goede voorbereiding het halve werk is. Met het dragen van de juiste (regen)kleding, schoenen, sokken en handschoenen in de winter voorkom je dat het plezier van een mooie wandeling je wordt afgenomen. Bekijk voordat je op pad gaat de weersvoorspellingen. Zo kun je met de juiste kleding en accessoires op pad gaan. Let behalve op temperatuur en kans op neerslag ook op wind. Gure wind kan de gevoelstemperatuur flink verlagen. Tijdens het wandelen helpt het dragen van meerdere laagjes vaak beter tegen de kou dan één dikke laag.

In deze tijd zijn er – zeker bij water – vaak teken, muggen, horzels, dazen en al wespen. Het is dus van belang om je lichaam (let op je enkels!) goed bedekt te hebben en een muggenwerend middel met DEET te gebruiken. DEET is een insecentenwerende organische verbinding, bedoelt ter bescherming van insectenbeten. Voor diegenen die zelfs door kleding geprikt worden, is het interessant om eens te kijken naar muggenwerende kleding.

Bij wandelen zijn goede schoenen en sokken cruciaal. Wanneer je wandelschoenen en/of wandelsokken draagt die te krap of te wijd zijn, kan dat blaren veroorzaken. Dat komt door wrijving. Wandelschoenen moeten goed passen bij jouw voeten, comfortabel aanvoelen en duurzaam zijn. Qua soort en constructie moeten je schoenen geschikt zijn voor de wegen en paden waarover jij meestal wandelt. Er zijn verschillende categorieën.

Sokken hebben veel taken: ze voeren transpiratievocht af, voorkomen wrijving tussen (wandel)schoen en voet, zorgen voor schokdemping en eventueel voor warmte-isolatie. Draag bij voorkeur sokken van (merino)wol. Deze sokken houden je voeten warm bij koude en houden ze koel wanneer het warmer wordt. Populair zijn compressiesokken, die de bloedcirculatie stimuleren en voor voldoende zuurstoftoevoer naar je beenspieren zorgen.
Met de juiste outfit en mindset kun je het weer pareren en te allen tijden genieten van het wandelen!

Met gezonde wandelgroet,

Ivonne Pappot

 

https://medischdossier.org/wandelen-werkt-help-wat-doe-ik-aan/