Tijdens de coronacrisis maakte het overgrote deel (84%) van de Nederlanders van 16 jaar en ouder soms een ommetje en tweederde ging wel eens een uur of langer op pad. Van diegenen die meer zijn gaan wandelen, was het merendeel van plan dit te blijven doen. Nieuwe cijfers van het onderzoeksbureau TNO tonen in ieder geval aan dat meer dan een kwart van de werkende bevolking nog steeds langer dan 8,5 uur per dag zit. De vraag is dus wat er vandaag de dag in de praktijk van terecht komt met dat wandelen.
Dat wandelen gezond is, daar is geen discussie over nodig. De beweegrichtlijnen geven advies over de hoeveelheid lichaamsbeweging die nodig is voor een goede gezondheid. Voor volwassenen geldt dat geadviseerd wordt om per week – verspreid over meerdere dagen – 2,5 uur matig intensief te bewegen. Iemand die matig intensief beweegt heeft een verhoogde hartslag en iets versnelde ademhaling. Dat betekent voor de wandelaar: stevig doorwandelen. Wanneer je voldoet aan de beweegrichtlijnen, heb je minder kans op onder andere overgewicht, hart- en vaatziekten en somberheid. En fijn natuurlijk dat het risico op blessures relatief klein is bij wandelen. In afbeelding 1 – uit de Nationale Wandelmonitor – zie je alle 20 voordelen van dagelijks 30 minuten wandelen op een rijtje.
Geweldig dat wandelen zoveel positieve effecten heeft op zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid. Maar misschien wel het belangrijkste is dat een groot deel van de wandelaars zich positief en gelukkig voelt tijdens het wandelen. Goed om te weten dat mindful wandelen in de natuur het gevoel en het resultaat versterkt.
Uit grootschalig onderzoek blijkt overigens ook dat wandelen het leven verlengt. Eén op de twaalf sterfgevallen zou voorkomen kunnen worden door vijf maal per week 30 minuten te bewegen. Dat is de conclusie van de allergrootste studie naar lichaamsbeweging ooit, waarin gegevens van meer dan 130.000 mensen in de leeftijd tussen 35 en 70 jaar, in 17 landen werden geanalyseerd.
Dus niet wachten en tijd maken om te wandelen is het devies, naast goed slapen en gezond eten. De komende weken schrijf ik als fervent wandelaar een aantal korte columns over wandelen.
Ivonne Pappot is mindful walk instructeur. Mindful Walk is een combinatie van wandelen, mindfulness en ademhalingstechnieken.