Wat maakt een pelgrimstocht anders dan wandelroutes? Een mooi onderwerp voor de column van deze week, die ik schrijf vanuit mijn ervaring als pelgrim. Ik ben immers al 10 jaar aan het pelgrimeren op weg naar Santiago de Compostello.

Kort gezegd betekent pelgrimeren het reizen naar een heilige plaats. Van oudsher heeft pelgrimeren (op bedevaartstocht gaan) een religieuze plicht om te bidden, boete te doen van zonden en vergeving te vragen, met altijd een moreel of spiritueel karakter. Tegenwoordig zijn pelgrimstochten populair bij jong en oud. Het zijn niet meer alleen religieuze motieven waarom er voor het lopen van een pelgrimstocht gekozen wordt, maar veelal ligt er een persoonlijk doel of intentie aan ten grondslag. Dit kan van alles zijn, groot of klein. Je ziet dat veel pelgrims op een kruispunt in hun leven staan en behoefte hebben aan tijd en ruimte voor reflectie, even een pas op de plaats, een moment van bezinning. Hierdoor hebben pelgrimsroutes vaak een diepere spirituele of emotionele betekenis en dit kenmerkt vooral het onderscheid met wandelen kenmerkt.

Veel pelgrims kiezen ervoor om naar de populaire pelgrimsplaats Santiago de Compostella te wandelen, waarbij vaak gestart wordt in de Pyreneeën voor de laatste 750 km.
Zelf ben ik al 10 jaar onderweg van Nederland naar Santiago de Compostello, samen met mijn wandelvriendin. Wij kiezen op onze manier het pelgrimspad, met jaarlijks een etappe, waarbij we iedere dag op pad gaan met een rugzak met zo min mogelijk spullen, genietend van de natuur, de cultuur en de ontmoetingen. De historische waarde is groot en dat proef en voel je vooral bij iedere kerk die je passeert of ingaat tijdens je route.
Iedere keer komen we weer met zoveel mooie nieuwe ervaringen thuis en voel ik een diep gevoel van verbinding, verbinding met mezelf, de natuur en met elkaar. Sleutelwoorden van het pelgrimeren zijn: eenvoud, dankbaarheid, rust, liefde, vriendschap en verrijking. Het geeft je leven meer betekenis. Dit komt door het wandelen zelf, de rust en de flow die het brengt en ook door de mooie ontmoetingen met medepelgrims; een mooi voorbeeld van Mindful Walk. Maar ook de overnachtingen in herbergen of B&B’s zijn iedere keer weer een mooie belevenis. Vaak is de gastvrijheid groots, maar soms ook ver te zoeken.

Dit jaar word ik 60 en wil ik graag in Santiago de Compostello aankomen. Wetende dat het niet om de bestemming gaat, maar om de reis, is en blijft dit een bijzonder vooruitzicht. Ik kijk er nu naar uit om in augustus weer dag in, dag uit op pad te gaan in een flow van rugzak pakken, wandelen, eten, slapen en goede gesprekken. Even geen agenda, (bijna) geen telefoon, gewoon rust en het leven leven zoals het komt. Wandelen werkt!

Ivonne Pappot geeft Mindful Walk-cursussen (5 bijeenkomsten van 1,5 uur)*, workshops en bedrijfswalks. Mindful Walk is een combinatie van wandelen, mindfulness en ademhalingstechnieken. Met als doel minder stress en meer energie.

*Zowel in mei als juni zijn er cursussen gepland.

Meer info: https://fix13.nl.